Sinds een aantal jaar opent Dan PA1FZH op Open Monumentendag de door hem beheerde BB-schuilbunker bij Westenschouwen. Bezoekers kunnen dan afdalen en de ingewanden van de bunker bekijken met daarin opgesteld een aantal attributen die destijds werden gebruikt. Bovengronds wordt er dan aanvullende informatie verstrekt over de functie van de bunker en de naastgelegen uitkijktoren.
Twee jaar geleden ontstond het idee om in het kader van de tijdens Open Monumentendag ook te houden Forten / Bunkerdag de BB-bunker met een speciale call te activeren. Karin PA2KM, Wijnand PA3HFJ en Robert PA3GEO brachten de afgelopen twee jaar PB6BB in de lucht en maakten onder die call de nodige verbindingen op zowel HF als 2 meter in en rond de Land Rover van Wijnand en Karin.
Niet Coronaproof.
Uiteraard stond ook voor 2020 deze dag al in de agenda's gegrift maar Corona gooide danig roet in het eten. Gezien de kleine afmetingen van de schuilbunker was openstellen daarvan niet Coronaproof te realiseren, dus dit deel van het programma ging daarmee verloren. Maar het opstellen van het station PB6BB behoorde gelukkig well tot de mogelijkheden en dus werd er weer toestemming aangevraagd om het gebied met twee Land Rovers te mogen betreden.
Dus de speciale call werd voor de derde keer geactiveerd.
Onlangs hebben Dan en Robert een Flora-Fauna gebied (de Yerseke Moer) in de lucht gebracht en dat bracht Wijnand weer op het idee om eens te kijken of de bunker toevallig ook niet in zo'n gebied ligt. En warempel, dat bleek het geval! Besloten werd dus om de Kop van Schouwen met nummer PAFF-0113 op de World Wide Flora Fauna
website aan te melden als zijnde actief op zaterdag 12 september.
En, zo werd gedacht, als we dan toch bezig zijn dan kunnen we het IOTA eiland EU-146 ook wel meteen meenemen.
Ai, dat is een tegenvaller: de poort blijkt op slot.
Die zaterdag werd om 9 uur de toegangspoort geopend en konden we met twee Land Rovers naar het gebied rijden. Meteen werd aangevangen met de opbouw van het station, waarbij zoals gewoonlijk de uitkijktoren als hoge antennemast werd bedacht. Ai, dat is een tegenvaller: de poort blijkt op slot, waarschijnlijk als Corona-maatregel vanwege de smalle trappen.
Maar het is hier al vaker gesteld; het improvisatietalent van de gemiddelde zendamateur kent geen grenzen en dus werden de masten op de Defenders ingezet.
Met 6 en 10 meter boven op het toch al hoog gelegen duingebied zou dat ook best wel werken, zoals later ook bleek.
Als antennes werden voor HF een Endfed en een dipool gebruikt, daarnaast werd voor 2 meter de X200 vertical op de 10 meter hoge mast gezet.
De verbindingen werden voornamelijk met de beide Icom IC-7100 transceivers van Wijnand en Robert gemaakt.
Het loggen gebeurde online met laptops via het bij eerdere activiteiten ook al gebruikte webgebaseerde
logboekprogramma op de PI4ZWN website.
En er bleek best veel belangstelling te zijn voor de Flora Fauna referentie. In totaal werden er ruim 120 QSO's gemaakt waarmee ons doel voor deze dag zeker bereikt werd. En dat ook nog eens met prima weer.
En wij waren niet de enige die onze neus stootten bij de poort naar de toren, er waren veel wandelaars die de zelfde ervaring hadden.
Een aantal van hen waren best nieuwsgierig naar wat wij allemaal uitspookten, dus we hebben ook nog wat zendingswerk kunnen verrichten. Ook een aantal zendamateurs wist ons te vinden.
Even tussendoor.
Tussendoor was er ook nog tijd voor een VLF-ontvangst experiment, want die dag zou er in Polen een weerballon met een low-power VLF-zender op worden gelaten. Toen de ontvanger met de bekende actieve antenne van Roelof PA0RDT door Dan werd aangezet bleek slechts de ontvangst van heel veel storing mogelijk, iets wat je in de duinen niet direct zou verwachten.
Met een ontvanger werd een zoektocht naar de bron van deze ellende gestart, het bleek al gauw uit de 230 V bekabeling te komen die de bunker van elektriciteit voorziet. Later bleek dat het zonder die storing waarschijnlijk ook niet gelukt was, maar dat het gezien het lage vermogen alleen via speciale software mogelijk te ontvangen zou zijn.
Tot slot mag niet onvermeld blijven dat we dankzij Wim PA0WDZ konden genieten van een echt Lighthouse biertje. Uiteraard was dit eigenlijk bedoeld voor consumptie tijdens het Lighthouse weekend maar dat kon zoals bekend helaas niet doorgaan.
Maar in de Schouwse duinen liet het zich ook prima smaken.
Resumerend kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag en hopen we dat we volgend jaar wederom in de herhaling kunnen, met dan wel een open monument!
Bekijk de foto's van deze activiteit in ons Fotoboek.